Старосел вдига паметник на големия археолог Георги Китов

Животът

14-09-2014, 10:59

Снимка:

Facebook,архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес отбелязват 6 години от смъртта му

Жителите на Старосел отбелязват 6 години от смъртта на големия български археолог проф. Георги Китов на Четиньова могила. Това е мястото, където лично проф. Китов направи едно от най-големите археологически открития по нашите земи, обясни кметът на селото Иван Жутев, пише standartnews.com.

Независимо от тъжния повод, по който почитателите на професора ще се съберат на върха, там те ще си припомнят за всички разкопки, които е правил в района на Старосел, тъй като последните години от живота си той работи точно на това място, посочва още той. Тук преди 6 години на 14 септември почина, след като откри повече от 10 могилни храмове, уникални артефакти, древни пътища, скални светилища и по този начин промени картата с паметниците на културата на България, обясни кметът. По негово предложение в Старосел ще бъде учреден местен клуб "Задругата на Хероса" на името на пръстена печат, открит от Георги Китов в Пейчова могила.

Първата задача на новосъздадения клуб е да събере средства и догодина да вдигне монумент в памет на археолога на Четиньова могила. Днешното поклонение там започва в 11 часа, когато хората от селото ще си повторят за пореден път "Обичаме те, Кит. Винаги ще бъдеш с нас".