Ученици: "Искаме право на глас в заседанията на педагогическите съвети"

Тийнейджърите организират флашмоб на 15 септември

Ученици от великотърновското СОУ „Емилиян Станев" ще покажат, че искат повече права във вземането на важни за тях решения чрез Флащмоб. Тийнейджърите от школото ще се включат в национален флашмоб "Твоят начин да участваш". Инициативата, организирана от Съюза на учениците в България, ще се проведе на 15 септември по различно време и място в 19 български града. Във Велико Търново училищният флашмоб ще започне в 10,00 часа.

Основната цел на организаторите е да покажат желанието на ученическата общност в страната да бъде сериозен, съзидателен фактор при формирането на важните за училищното образование действия. "С флашмоба бихме искали да заявим необходимостта от поставянето на учениците на равна основна с останалите участници в образователната система по отношение на вземането на решения", се казва в съобщението на Съюза на учениците в България.

Флашмобът ще представлява танц с нестандартно представяне на мерките, около които СУБ се обединява, за подобряване на училищната среда през новата учебна година. Част от тях са установяване на ученическия съвет в училище като реална, самостоятелна и работеща институция с равен глас и равно участие в училищната система, гарантирано участие на ученическите съвети с право на глас в заседанията на педагогическите съвети в училище, приемане и включване в българското законодателство на Декларацията за правата на учениците, приета от OBESSU.