Министър Бакалов към пожарникарите и спасителите: Благодаря за всеотдайността

Общество

14-09-2014, 13:00

Снимка:

press.mvr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За поредна година пожарникарите и спасителите заедно отбелязаха своя професионален празник - 14 септември

Професията ни възлага отговорности, но и ни дава сили да помагаме по всяко време на всеки оказал се в беда, заяви инж. Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

За поредна година пожарникарите и спасителите заедно отбелязаха своя професионален празник - 14 септември. В навечерието на 109-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в България, който поставя основите на организираното пожарно движение в страната, те почетоха паметта на загиналите си колеги и положиха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. Представители на Светата Българска православна църква отслужиха водосвет за здраве на служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. На празничната церемония присъстваха ръководствата на Министерството на вътрешните работи и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Министърът на вътрешните работи доц. Йордан Бакалов честити на пожарникарите и спасители празника и припомни значението на днешната дата при създаването на професионалната пожарна и спасителна служба в страната. Той им благодари за всеотдайността, която демонстрират ежедневно в своята работа. „Нека новата техника да стои по-дълго в гаража и да не се налага да работите с нея при извънредни ситуации”, пожела вътрешният министър.
В празничното си обръщение директорът на ГД «Пожарна безопасност и защита и населението» инж. Николай Николов припомни преодолените трудности и проблеми през изминалата година. «Професията ни възлага отговорности, но и ни дава сили да помагаме по всяко време на всеки оказал се в беда», подчерта той и припомни, че вече е традиция да оказваме помощ и на други държави в бедствена ситуация.
Веднага след празничната церемония инж. Николай Николов покани присъстващите да разгледат част от най-новата пожарна и специализирана техника, доставена през последната година и закупена с европейски средства.
Българските пожарникари и спасители получиха поздравителен адрес от еврокомисар Кристалина Георгиева. В него тя оценява високо професионализма и всеотдайността на българските огнеборци. «Вашата хуманност и самоотверженост правят живота на всички нас по-сигурен», се казва още в поздравителния текст. 
Вчера над 300 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха отличия и благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и Дирекцията.
 

Историческа справка:
Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.
В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.