Патриоти протестират заради секциите в Турция

Без цензура

14-09-2014, 14:48

Снимка:

Патриотичен фронт

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Десетки протестират пред ЦИК срещу разкритието на голям брой избирателни секции в Турция

Поводът за протеста е това, че в Турция са отворили 150 избирателни секции за предстоящите избори на 5 октомври.

Инициативата е организирана от Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”, като първоначално участниците се събраха пред сградата на Българската народна банка. Развява се българското знаме, както и знамена на НФСБ и ВМРО. Има полицейско присъствие. През цялото време се скандира „Долу ДПС!” и „Мафия”.

„В Македония, където живеят много българи, които искат да гласуват, ще има едва 3 секции, а в Турция, където живеят хора, наричащи себе си турци и доброволно са напуснали България - ще отворят 150”, възмути се от трибуната съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО. Той припомни как в предишни избори в подобни секции за минути са „гласували” стотици, а тези гласове подменят вота и диктуват какво ще е управлението на България. Каракачанов призова решението на ЦИК незабавно да бъде преразгледано и в Турция да има възможност да се гласува само в българските консулства и в посолството, както е в другите държави.

Данчо Хаджиев, съпредседател на НФСБ, направи ретроспекция, че още правителството на Орешарски е било на практика правителство на ДПС.

Председателят на сдружение „БГ патриот“ Петър Харалампиев се възмути, че над милион и триста хиляди българи, които живеят на територията на Македония, няма да могат да гласуват, тъй като там ще има открити само три пункта за изборите на 5 октомври.

Димитър Стоянов, председател на Национал-демократична партия, информира хората, че цяла нощ юридическият екип на Патриотичния фронт е работил върху текста на жалбата, която се внася днес. Тя е адресирана до Върховния административен съд и иска отмяна на решението на ЦИК, което касае откриването на секции за гласуване извън България.
Той обясни, че според запис от заседанието на ЦИК – членовете на комисията са успели в изключително кратък срок да проверят основанията за откриване на толкова много секции в Турция.

В края на митинга юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера информира, че жалбата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ вече е внесена надлежно в деловодството на ЦИК.