Интерпол търси наркоман-убиец

Георги Станчев участвал в екзекуция в комуната над Белмекен

Интерпол е по петите на наркоман-убиец, скатал се от правосъдието по схемата на килъра от дискотека „Соло". 30-годишният варненец Георги Станчев има да лежи две петилетки заради зверското убийство на Десислав Панчев в наркокомуната над Белмекен. Свирепото изтезание, завършило със смъртта му, е организирано на 15 юни 2003 г. - само три дни, след като Десислав постъпил в комуната в опит да се спаси от примките на дрогата, пише "Всеки ден".

 Сега се оказва, че един от петимата му убийци - Георги Станчев, е изчезнал точно както Илиян Тодоров, осъден на последна инстанция за убийството на двама младежи пред дискотека „Соло" на пъпа на София. Бягството на Тодоров от правосъдието предизвика шумен скандал, медиите се надпреварваха да вадят версии в коя далечна дестинация се е покрил извергът, докато бягството на Георги Станчев остана встрани от вестникарските страници.

 На 16 септември 2010 г., 7 г. след нечовешките гаври с Десислав Панчев, Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение за петимата автори на зверството. Един от тях - варненецът Георги Станчев, трябва да лежи 10 г. в затвора. Той обаче не е бил открит, за да бъде тикнат в затвора, и затова се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

 Точно както убиецът от „Соло", банкерът Цветан Василев и наркобосовете Братя Галеви и Христофорос Аманатидис - Таки. Панчев е бил убит по особено жесток начин от „старите кучета" в комуната, пише наблюдаващият прокурор по делото.

 В общия дом на наркозависимите над Белмекен имало строги правила, а той като новобранец трябвало да слуша и да изпълнява заповедите на „другарите". Отговорник на комуната бил Красимир Димитрашков, известен наркоман от Враца, години по-късно оправдан за опит за убийство. Помощници на Димитрашков били Деян Иванов и Дикран Мардикян, които набили Десислав още в деня на постъпването му.

 Два дни по-късно го принудили да копае дупка с размерите на стая, а през това време го биели. Издирваният днес от Интерпол Георги Станчев също налагал новобранеца. Накрая, след като изкопал дупката, петимата бабаити качили Десислав в таванската стая на вилата, в която се помещавала комуната, вързали го с въже за леглото и продължили да го бият.

 Момчето започнало да повръща, припаднало и най-сетне умряло в адски мъки. До последно варненецът твърдял, че е нанесъл само един удар с лопата по тялото на Панчев и нямал вина за фаталния край на гаврата.