Нидал Алгафари: Да се гордеем с мъдростта на българския народ

Животът

15-09-2014, 11:15

Автор:

Маргарита Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нидал Алгафари написа роман

Бог и Господ са различни понятия, а истината винаги е многолика

Искам децата ми да се гордеят за това, че са българи с неща, които са съхранявани от онзи фолклор на България, от онази история на България, която е абсолютно доказана. Това каза в интервю пред Bulgariautre.bg режисьорът и ПР Нидал Алгафари по повод излизането от печат на романа му „Боже, защо Господ лъже“.

Трябва да се гордеем с неща, които са доказали себе си във времето. Това, с което искам да се гордее българинът по принцип, са неща, които вече даже е забравил. Много малко хора знаят какво е това калушарите. Това е една мъжка чета, която от Коледа до Богоявление ходят да лекуват с танц. Много по-интересн танц от дервишите, но дервишите световно се популяризират, докато нашите калушари самите българи не ги знаят. Много искам да се гордеят с това, че сега светът заговори за паметта на водата, а българинът борави с тази памет от хилядолетия. При нас има мълчаната вода, живата вода, вода от девет кладенеца, пречистването се прави с водта и т.н. Да се гордеем с мъдростта на българския народ. Колко българи например знаят как е измислено „Те ти булка Спасовден“, защо го има, откъде идва. Искам да се гордеем с християните, които са били по нашите земи , богомилите, които са били по нашите земи, които са допринесли много не само за България, а и за световното развитие на философията, религиите. Това са неща, които за мен са много по-дълбоки от митологизираните герои. Затова реших, че тези неща трябва да се покажат, каза Алгафари.

По повод написаното в книгата му, той каза, че Бог и Господ са две различни понятия. Бог е този, който е сътворил всичко и не очаква нищо от нас. Нито ни наказва, нито ни следи, нито ни дебне, нито има тефтери, в които записва добри и лоши дела, защото те са изключително субективни. Докато Господ идва от думата господар. Него го излъчиха по-скоро т.нар. пророци, апостоли, патриарси, шейхове и папи. Те направиха Господ по свой образ и подобие. Затова религиите в историята си са гонени, преследвани, наказвани, горени са на клада, обезглавявани са в името на Господ, а не в името на Бог. Бог не очаква такова нещо.

Очаквам, когато хората прочетат книгата, да се замислят върху това дали всичко в нашето възпитание, в нашия морал, в нашата ценностна система, изградена по този начин, е правилно и когато ние съдим и осъждаме който и да е било за негово деяние, дали сме прави. Защото ние за себе симоже да сме прави, но спрямо него не сме. Истината според мен е многолика. Няма една единствена истина, посочи още Нидал Алгафари.
Той допълни, че книгата ще има няколко тома и че вече работи върху втората част.

Целия разговор с Нидал Алгафари можете да прочетете в Рубриката "Интервю".