Стожер пропищял от румънци

От години селото е тормозено от натоварения трафик

Добричкото село Стожер се намира на главния път, свързващ Добрич с Варна и сухопътната граница с Румъния през пограничното село Кардам. От години селото е тормозено от натоварения трафик, тъй като през него фучат стотици камиони, превозващи селскостопанска и не само, продукция или за Румъния, или за пристанището във Варна, пише "Стандарт".

Кметът на селото Венцислав Недков разказа, че няма къща, разположена на пътя, да не е напукана. "Имам множество жалби при мен в кметството, но този проблем така и си остава нерешен в годините. На пътя се намират още училището и детската градина и като по чудо нямаме пострадали или, не дай Боже, загинали, но децата пресичат само с учител или някой възрастен", казва Недков пред "Стандарт".
Той припомня, че преди време е правил постъпки за поставянето на т. нар. легнали полицаи, но идеята отпаднала, тъй като те сега са забранени. "В момента имаме уверението на КАТ, че ще ни сложат камери за наблюдение, с което искрено се надявам големите камиони да намаляват и да се движат с една по-нормална скорост през селото. Чакаме да доставят камерите на КАТ - Добрич, за да бъдат монтирани и при нас" - казва Недков.
Хората в селото, живеещи от двете страни на пътя, се оплакват, че особено нощем, когато трафикът е по-слаб от леки автомобили, тировете, фучат с висока скорост и направо им падали чашите от шкафовете.
За последната година-две няма тежки произшествия, но жителите на Стожер още помнят, че преди 5 години точно срещу Нова година именно ТИР е премазал 7-годишно момченце, а година по-късно в селото, през което минава главният път, са били убити на място и две възрастни жени.