Губим 20 милиона евро от руското ембарго

Парите

15-09-2014, 14:39

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Държавата плаща компенсации за умрелите от син език животни

10 милиона лева са преките щети, нанесени на българските производители на мляко и млечни изделия от Руското ембарго до момента, съобщи в Пловдив министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Това е стойността, на която възлизат нереализираните договори с Русия. Още толкова струват косвените щети, свързани с падането на цените на българския пазар. Грудев посочи, че за животновъдите годината е изключително тежка и уточни, че от следващата седмица ще започне изплащането на компенсациите за умрелите животни от болестта „син език“.

Министърът подчерта, че веднага след актуализацията на бюджета на 16-и октомври ще стартират и националните доплащания в сектор „Животновъдство”. Целта е стопаните да получат средствата възможно най-рано. Грудев потвърди и позицията си за ваксинацията на животните.

Ние ще ваксинираме цялото поголовие на животни в страната, а оттук насетне преговорите са ни с Европейската комисия те да ни помогнат финансово за тази ваксинация. На този етап стартираме преговори за поемане между 50 и 75% от стойността на ваксините, обясни Грудев.

Между 3 и 4 милиона лева ще струва само ваксината за цялото поголовие, посочи министърът. По думите му няма да са малко и разходите за съхранението и поставянето на ваксините. Тях обаче България ще трябва да поеме сама като страна-членка на Евросъюза.