Започват масови тараши на борси и пазари в региона

Целта е да се хванат контрабандни стоки и скрити обороти

Масирани проверки на зеленчуковите борси в региона започват инспекторите на Областната агенция по безопасност на храните, съобщи за Plovdivutre.bg вр.и.д  директор д-р Николай Петков. 
Търговците, основно на борсата в Първенец, ще бъдат проверявани за произход на стоката, ще се засича съответствието между фактурите, наличните количества и реализираните обороти от продажби. Ще проверяват и сертификатите за растителна защита, съобщи още д-р Петков.

Целта на поредната акция е да се засече нелегалния внос на плодове и зеленчуци и да се ограничат нерегламентираните продажби.

В последните на българския пазар продължава да приижда контрабанден внос на евтини стоки от съседни държави, които подбиват цените на българското производство при ябълките, доматите, дините, краставиците и ред други традиционни български култури.

 Освен за нелегален внос на продукция, земеделците сигнализират непрекъснато и за фалшиви продукти за растителна защита, които попадат в търговската мрежа на страната. Именно в тези направления ще са проверките, които БАБХ и НАП стартират и ще продължат до края на годината.

Мобилните групи ще са от по двама човека – един инспектор от БАБХ и един данъчен, съобщи още д-р Петков.

Инспекторите ще следят дали се спазва данъчно-счетоводното законодателство, както и дали работниците имат сключени трудови договори.