Внезапна проверка на РИОСВ във френския завод край Русе

Русенци се оплакват от замърсяване на въздуха

При извънредна проверка на екоинспекцията в Русе в завода за производство на автомобилни детайли „Монтюпе“ ЕООД е установено, че са монтирани 12 вентилатора по две от фасадите на производствено хале № 1. При огледа е станало ясно, че на електрическите табла за управления на вентилаторите са монтирани превключватели, чрез които може да се променя посоката на въздушния поток. Това, според проверяващите, предполага изпускане на неорганизирани емисии от производствените халета. Тези вентилатори са поставени след като РИОСВ по-рано - на 9 май пломбира винтилационните отвори тип „жалузи”, разположени по трите фасади на производствено хале № 1 на завода.

На „Монтюпе” ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на Закона за опазване на околната среда за реализиране на дейност по монтиране на вентилатори, без да е уведомен компетентният орган - РИОСВ, както община Русе и засегнатото население. Дружеството не е провело регламентираната в закона процедура.

Към настоящия момент, тече съдебна процедура по казуса, тъй като „Монтюпе” ЕООД обжалва заповедта за затваряне на жалузите. Извънредната проверка е извършена след като в екоинспекцията в Русе са подадени  сигнали от граждани, живеещи  в кварталите на източната промишлена зона за неприятни миризми.