Най-старото пловдивско училище рухва заради 1 милион лева (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

16-09-2014, 15:14

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Бочукова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родолюбци възкресиха спомена за закритото училище "Отец Паисий" в Бараково

Паметник на културата ще падне на главите на студентите, институциите мълчат

Сградата на най-старото действащо училище в Пловдив – "Жълтото" училище в Стария град, се руши и създава риск за живота и здравето на студентите.

То се ползва от години от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство.

Няколко пъти настоявахме за държавна помощ за ремонта му, заяви пред журналисти проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ-Пловдив.

Последният отказ на средства за ремонт на сградата идва от предишния министър на образованието Анелия Клисарова през юли, тази година. От Министерството обещали да внесат в Министерски съвет предложение за отпускане на сумата от 1 млн. лева, но пари и до днес няма.  

Междувременно от Академията са осигурили всички проекти и разрешителни, за да започне строежа, при това със средства, събрани от благотворителни концерти.

Община Пловдив също са обещали 200 000 лева, но под условие – първо държавата да отпусне нужната сума за старт на ремонтните дейности.

От ръководството търсят и алтернатива за преместване на част от учебния процес в друга къща в Стария град, в случай, че парите пристигнат и ремонтите най-после започнат.

АМТИИ чества тази година 50-годишния юбилей от създаването си.

Жълтото училище е наречено е така, заради оцветяването на фасадите му. Всъщност това е първата българска гимназия, създадена в Пловдив през 1868 г. на базата на известното епархийско училище "Св. Св. Кирил и Методий" и настанена в новата специално построена за целта сграда. Дело е на известния брациговски майстор Тодор Дамов.

Това е и единствената стара обществена постройка  в Пловдив, която и до днес се използва по предназначение. На източния ъгъл, между улиците "Цар Ивайло" и "Тодор Самодумов", са запазени оргинални надписи на български и османо-турски, в които се съобщава, че училището е построено през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан.