Най-много български младежи искат да учат на Острова

На второ място по предпочитание са Германия и Холандия

Все повече български младежи искат да получат своето висше образование в чужбина. Университетите във Великобритания си остават топ желана дестинация за родните зрелостници, въпреки високите цени за образование на Острова. Информатиката, правото и архитектурата запазват позицията си на най-търсените специалности от българи в Англия. Факт е обаче, че на Острова има над триста висши учебни институции, сред които много престижни като Оксфорд и Кембридж, но и не толкова престижни, където можеш да влезеш само с диплома за завършено средно образование.

За да бъде приет един наш студент в чуждестранен университет от нормален или по-висок ранг, то му трябва диплома за завършено средно образование с успех между 5.00 и 6.00.

За това към кои страни е съсредоточен най-голям интерес от страна на българските зрелостници през настоящата учебна година разказа на пресконференция Благовеста Ефтимова, която работи в консултантска къща за образование в чужбина.

Задължителен изпит по математика, е едно от новите изисквания за прием в университетите в Холандия. Сред изискванията им са не само високите дипломи на родните студенти, но и личното проверяване на знанията.

На старта на новата учебна година и извън границите на страната ни става ясно, че 1800 български студенти са приети да получат своето висше образование в Холандия. Тя е често избирана страна, тъй като там разходите за живот са по-ниски, отколкото във Великобритания. Над 1500 пък са новите български студенти, приети в Германия. Това представлява значителен ръст, предвид фактът, че през 2000-та година нашите новоприети младежи в Германия са били само 125. Тя също е желана дестинация, тъй като там издръжката на живот е по-ниска, а възможностите за работа и развитие след излизане от университета са много по-големи. Високо качество на образование и ниски цени е характерното за немското висше образование.

Тежка бюрокрация и много високи критерии за прием са пречките, които застават пред българските студенти, избрали Франция и Белгия за завършване на своето висше образование. Белгийските университети нямат доверие за достоверността на нашите дипломи и именно заради това настояват или за изпращане на оригинал, или за издаване на еквивалент. По този начин много  често се разминават административните срокове и българите не получават своето място във френските и белгийски университети.

Дания все още остава много желана дестинация за образование от българите, тъй като там образованието е безплатно. Там стандартът на живот обаче е висок, което също е разход за студентите.