Няма голямо повишение на нивото на реките в Пловдивско

Кодът за Марица и другите главни реки е жълт, а не в оранжев, както бе съобщено. Това каза инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район. По думите му, не е регистрирано голямо повишение на нивото на реките. Повече са очакванията за повишение, отколкото реално го има, каза още Кърнолски. Според него е надценено влиянието на дъжда в Пловдив и областта. Регистрирани са отделни локални явления, които са свързани с по-интензивни валежи, и оттам са се получили наводнявания, предава Фокус.

По думите на Кърнолски, в язовирите има достатъчно свободен обем за ретензия при високо вълна. Поддържа се връзка с Централното оперативно звено в София. Според него за Пловдив и за Пазарджик повишението е в границата на не повече от 20 см, което е далеч от критичното ниво. За момента няма опасност от повишения.

Метеорологичната обстановка се характеризира с нестабилност и с валежи в определени точки с по-висока интензивност, допълни Кърнолски. По думите му се очаква потвърждение на прогнозата за спиране на валежите в сряда и ако това се случи, няма да има повишения в нивата на реките.