Търсят помощници за възрастни хора в Австрия и Германия

Животът

17-09-2014, 07:07

Снимка:

domzavazrastni.eu, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Набират кандидати за личен асистент

Днес на пресконференция ще бъдат представени иновативни образователни и информационни материали, създадени в рамките на европейски проект БИД в помощ на упражняващите професията „Личен асистент“ на територията на Германия и Австрия. Целта на проекта е да създаде полезни материали за самообучение по немски език, както и да предостави подробна и изчерпателна информация, свързана с работата и живота на личните асистенти в Австрия и Германия.

Търсенето на помощници за възрастни хора в Австрия и Германия нараства с постоянни темпове в последните години. Все по-често тези нужди се покриват от така наречените лични асистенти, от които около 90 процента идват от Източна и Централна Европа. Българските лични асистенти са на 4-то място по численост като упражняващи професията „Личен асистент“ в Австрия. Повечето лични асистенти имат основни познания по немски език, но не и до-статъчно езикови познания за тази професия и нейната терминология, както и за нуждите на ежедневната комуникация с възрастния човек и с неговото семейство. Преодоляването на тези затруднения е основната цел на европейския проект „БИД - Квалифициране на лични аси-стенти на възрастни хора на немски език”.

По време на пресконференцията на 17 септември партньорите по проекта (институции от осем държави: Австрия, Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария) ще представят материалите, създадени в рамките на проект БИД и ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани със спецификите на трудовия пазар за лични асистенти и болногледачи от Централна и Източна Европа.

Ден по късно – четвъртък, на специална заключителна конференция в Арт Галерия „Филипополис“ проект БИД ще бъде презентиран и пред гости от България и чужбина, които заявиха интерес да се запознаят отблизо със самоучителите по немски език за лични асистенти. В заключителната конференция ще вземат участие зам. кметът на Пловдив г-н Стефан Стоянов и представители на Посолството на Федерална република Германия в София и на Австрийско посолство в София.

Проектът се финансира от Европейската комисия по Програма „Учене през целия живот“ и от австрийското Федерално министерство на образованието, изкуството и културата.