Работниците в "Напоителни системи" отново на протест

Служителите на "Напоителни системи" настояват да им бъдат изплатени заплатите, които не са взимали от месеци

Около 400 души ще поискат заплатите си пред сградата на Министерския съвет, докато вътре служебният кабинет провежда редовното си заседание. Освен в София протести ще има също в Шумен, Варна, Русе.

Служителите на "Напоителни системи" настояват да им бъдат изплатени заплатите, които не са взимали от месеци. Дружеството е декапитализирано и на практика в реален фалит. Над 3 млн. лв. са забавените трудови възнаграждения и осигуровки.

Средната заплата е около 500 лв., но работниците на терен, които отводняват и напояват площите, са с по 350-380 лв. Още 3 млн. лв. е борчът на дружеството към НАП и понеже не го погасява, сметките са блокирани. Общо 22 млн. лв. са дълговете на държавната фирма. През ноември м.г. работещите в "Напоителни системи" пак се вдигнаха на протест заради заплатите си. Тогава бившият земеделски министър проф. Димитър Греков извади 6 млн. лв. от горския фонд. Тези пари също трябва да се възстановят. Синдикатите настояват държавата да изплати 19 млн. лв. на "Напоителни системи" за дейностите, свързани със защита от вредното въздействие на водите от 2011 до 2013 г. За работата през тази година вече са преведени 15 млн. лв., припомня "Преса".

Държавната компания се грижи и за 21 язовира със стратегическо значение. През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията анулира избора на охранители за обектите. Досега никой не каза защо се пуска поръчка и дейността се предоставя на частни фирми, въпреки че държавната фирма има лиценз и в момента охранява съоръженията.