Обама: Ебола вече не е регионален проблем

Животът

17-09-2014, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Болестта вече е заплаха за глобалната сигурност

Американският президент Барак Обама заяви, че ебола е заплаха за глобалната сигурност и че САЩ ще играят основна рола в овладяването на болестта. С тревога той коментира прекалено бързото разпространение на заболяването в Африка, което отне за няколко месеца над 2000 живота, а все повече хора се разболяват. По думите му,бройката може да достигне още по-застрашителни размери, ако не се вземат съответните мерки.

Ебола, каза той, вече не е регионален проблем на съответните засегнати държави, а глобален. Той излиза от контрол и ще има отражение дори в държави, които не са пряко засегнати.

САЩ ще изпратят 3000 души военен персонал за подпомагане изграждането на 17 центъра за лечение с по 100 легла всеки и обучение на над 500 нови здравни работници. Ще бъдат отделени 500 милиона долара за борба с ебола. Също така американците ще изпратят 10 хиляди екипа облекло за защита от заболяването,50 хиляди медицински чанти с най-важните медикаменти и 5 хиляди чувала за починалите. Над 2460 души са загинали от заболяването през последните месеци в Западна Африка. Болните са около 5000. /News.bg