Намериха уникални златни монети на нос Калиакра

Доц. Петрунова очаква да се открие най-малко още една църква.

Тази година открихме златни монети на нос Калиакра. Това каза доц. д-р Бони Петрунова, археолог от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, съобщи агенция „Фокус“.

„Едната монета за съжаление беше в насип. Не успяхме да я свържем с конкретен гроб. Другите две най-вероятно са били поставени върху очите на погребана жена. Те са изключителна проба злато, много добре запазени от края на 13-ти век. Те отговарят на останалите гробни предмети – златна обеца и различни други накити. Аз съм много доволна от резултатите и мисля догодина, освен че ще продължим плановите си разкопки, дано да има средства и да продължим проучването на този некропол”, каза още доц. Петрунова. Тя допълни, че има очаквания да се открие най-малко още една църква.

„На църква „Номер 4”, която е съвсем близо до средновековната порта също имаше нарушения. В нея се намира една гробница, която не е доизяснена. Консервациите, които са правени някъде през 80-те години на 20-ти век бяха паднали. Трябваше и там да направим проверка. На източния бряг на високата скала се бяха оголили черепи от един неизвестен досега некропол. Наложи се и там да направим проучвания. Оказа се, че той е доста богат”, обясни доц. Петрунова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен