Шотландия умува ден преди референдума за независимост

Към момента 48% подкрепят излизане от Обединеното Кралство

Ден преди референдума, на който шотландците ще избират дали страната им да се откъсне от Обединеното кралство, обществените нагласи остават твърде близки със съвсем лек превес за противниците на независимостта, съобщават британски медии.

Допитването ще се проведе в четвъртък с въпрос „Трябва ли Шотландия да бъде независима страна” и ще обхване почти 4,3 млн. души. И двете страни са в края на кампаниите си, като шотландският първи министър Алекс Салмонд приканва съгражданите си да гласуват „За”, заявявайки „нека го направим”.

Във вторник бяха публикувани три изследвания на обществените настроени по въпроса, като всичките показват, че към момента 52% биха гласували против независимостта на Шотландия, а 48% биха я подкрепили. Ден преди допитването Салмонд посочи в отворено писмо, че избирателите държат властта в ръцете си като гласуват за бъдещето на страната си в четвъртък.

Той прикани шотландците да отстъпят от политическите битки и статистика, белязали двугодишната кампания и да се доверят на себе си, докато отиват в избирателните секции.

„Говоренето свърши, кампаниите приключват. Това, което остана сме само ние – хората, които работят и живеят тук. Това са хората с глас, хората които имат значение”, заяви шотландският първи министър.

„Хората, които за няколко ценни часа по време на изборния ден ще държат суверенитета, силата и властта в ръцете си. Това ще бъде един изключителен момент за всички нас – бъдещето на страната ни ще е в нашите ръце”, каза още той. „Какво да направим? Всеки знае сам за себе си. Аз моля само за едно – направете това решение с ясно съзнание”, посочва Салмонд, цитиран от Би Би Си.

Той отбелязва, че Шотландия представлява само 1% от населението в ЕС, но разполага с 20% от запасите на риба, 25% от възобновяемите енергийни източници и 60% от петролните запаси.

Салмонд добавя, че всеки, който смята, че страната няма да бъде добре дошла в ЕС не разбира, че Европа „приема демократичните резултати” и че Шотландия „може да допринесе с много”.