Сенки плъзват по градските фасади

Мисия Пловдив

17-09-2014, 14:21

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Дано не вали! Фестивал на открито събира ленти от цял свят

Петото издание на фестивала за видео изкуство „Фасада” ще оживи града от утре – 18 септември. В продължение на три дни, до 20.09. – събота, включително, фасадите до стълбите на „Каменица”, Братската могила и Кметството на район „Тракия” ще оживеят с видеоинсталациите на артисти-експериментатори от цял свят. Прожекциите ще бъдат всеки ден от 20.30 до 22.30 ч.

Това не е типичният фестивал за късометражно кино, защото ограничения в темата и стилистиката няма. Това е форум за визуални изкуства като цяло, който показва експериментални и нетрадиционни ленти, обясни на брифинг днес Емил Миразчиев от Сдружение „Изкуство днес”, който е и организатор на фестивала, заедно с фондация „Пловдив 2019″.

В рамките на тридневния вечерен видеомаратон ще гледаме 95 кратки филма на 80 артисти от 37 държави, сред които Австралия, Израел, Бразилия, Индия, Перу, Мароко и много други. Избраните филми са представителна селекция от кандидатствали общо 250 ленти, разказа още Миразчиев.
При едно от предишните издания на феста, върху паметник на Братската могила се появи призрак. После той се премести на прозореца на Историческия музей, а накрая отиде в сградата на Йосиф Шнитер в Стария град, където е постоянната експозиция на Градска художествена галерия. Призракът стряскаше минувачите, докато организаторите обясняваха, че това бил духът на българското изкуство във вид на енергия и порив за ново творчество.

“Фасада Видео Фестивал” се радва на особена популярност в България и чужбина, според Миразчием. Той е един начин за оживяване на градската среда, търсейки пресечни точки между   архитектура, визуални изкуства и градска среда. Откриване е утре 18 септември от 20:00 часа пред  стълбите на „Каменица”. Тъй като е изцяло зависим от метереологичните условия, от екипа на феста се надяват искрено следващите три дни да не вали и времето в Пловдив да е хубаво.