Хотелиери блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг /снимки/

Новините

17-09-2014, 14:22

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Браншовиците искат министерство на туризма, четирилентов път до курорта и туристическа полиция

Близо 600 души - хотелиери, ресторантьори, браншовици, жители на Равда, Несебър, Поморие излязоха на протестен митинг днес на главния път Бургас – Слънчев бряг, в района на Ахелой. С плакати и скандирания „Изградете четирилентов път до Слънчев бряг”, „Искаме министерство на туризма”, „Искаме туристическа полиция” протестиращите блокираха пътното платно. Там движението за моторни превозни средства бе спряно в двете посоки за 15 минути. 

Хотелиерът Венелин Ташев каза, че е недопустимо придвижването с автомобил от София до Бургас да става за 3 часа, а 2 часа и 30 минути да отнема пътуването през летния сезон от областния град до курорта.

Председателят на Управителния съвет на „Съюза на собствениците - Слънчев бряг” Елена Иванова заяви, че протестът на хотелиерите е предизвакан заради нерешените повече от десетилетие проблеми в туристическия сектор. Хотелиерите искат създаване на министерство на туризма, изграждане на четирилентов път от Бургас до курорта "Слънчев бряг", обособяване на звено "Туристическа полиция" към Полицейско управление - Несебър. Иванова подчерта, че престъпността в курорта е голям проблем, командированите полицаи не са достатъчни като брой, за да се справят със спецификата на престъпността. Протестиращите искат още обособяване на националните курорти като самостоятелни единици със собствена структура, управление, финансиране и администриране, набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, преразглеждане на визовата политика на страната, създаване на политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Трудностите тази година с намирането на качествени, обучени кадри, според Иванова ясно е показала, че и в това отношение нещата не са както трябва. Голяма част от завършилите образование със специалности насочени към туризма, предпочели да работят в чужбина или въобще се отказали да работят сезонна работа. Според Иванова е необходима намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри. Иванова каза, че за летния сезон, държавата трябва да въведе облекчен режим за работа на работници в България от съседни държави. Иванова определи тазгодишния летен туристичестически сезон като слаб и труден.

Протестът днес бе организиран от Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Исканията на хотелиерите от курорта бе подкрепен от Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс „Златни пясъци”, Сдружението на „Хотелиери и ресторантьори -Велинград”, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и др. браншови организации.

Заетите в туристическия бранш настояват час по-скоро проблемите в туризма да бъдат решени. Според хотелиерите това може да стане единствено със създаване на ресорно министерство, което да работи за структуроопределящия отрасъл на българската икономика, който в последните няколко години допринася почти 15 но ста за Брутния вътрешен продукт на България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен