„Синият език” изяде курбана на мюсюлманите за Коч байрам

В Смолянско мрат по 150 животни седмично, вече и чевермето е дефицитно

Разпространяващата се зараза от син език e на път да съсипе празника Курбан байрам на мюсюлманите, който е на  4, 5 и 6 октомври. Животновъдите в Смолянско се опасяват, че няма да могат да изкарат на пазара животни за продан, което за много от тях означава фалит, пише smolyanpress.net. Заради бушуващата вече четвърти месец зараза са забранени пазарите за живи животни. Стоката не може и да се придвижва от едно място на друго, което също затруднява търговията.

Болестта рикошира и в туристическия бранш, тъй като елиминира всички заявки за чевермета в Пампорово и  Момчиловци. Чевермето не достига, защото вече има недостиг на шилета, оплакват се хотелиери в курорта.

Някои туристи дори сами се отказват от предварителна поръчка за чеверме, защото се притесняват за качеството на месото, разказват хора от бранша.

Към днешна дата в Смолянско има 1166 са умрели животни от болестта „син език”,  алармира д-р Валентина Мелемова, началник отдел „Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян. В областта са  регистрирани 56 огнища на болестта и от началото на епидемията до сега всяка седмица измират нови 100 – 150 животни, казва Мелемова. В областта вече няма община без огнище на болестта.

 "Започнахме да се съмняваме дали болестта "син език" не се разпространява умишлено, положението е страшно", твърди и председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той смята, че първичните мерки – пръскането на стопанства, са закъснели.