Масово нагъваме вносен зарзават

Животът

17-09-2014, 16:56

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Българските плодове и зеленчуци по пазарите са на изчезване

Българските плодове и зеленчуци по пазарите не са повече от 10% от общото количество, които се консумира в България. Това заяви днес Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. В България почти не се предлагат свежи плодове и зеленчуци, тоест – брани вчера.

Вносните не само, че не са пресни, но и съдържат изкуствени подобрители. Обработват се допълнително, за да издържат по 20 дни, отбеляза Трифонов.

Производителите на плодове и зеленчуци предупредиха, че обмислят протестни действия, ако не бъде преработена схемата за финансово подпомагане на производителите на плодове, зеленчуци и картофи в България.

Те настояват да получават минимум 200 лева на декар в периода 2015-2020 година, което би трябвало да покрие около 23% от годишните им разходи. Те искат за този 5-годишен период за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи да бъдат заделени общо 81,85 милиона евро ( или 69% от парите по схемата), като 42% от тези средства отидат за производителите на плодове, а 58% за производителите на зеленчуци и картофи.

Производителите казват, че състоянието на сектора е критично. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. За сравнение – българите, които си вадят хляба с градинарство в чужбина са 1,5 млн. души и те са пръснати в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук, коментира Трифонов.