Откриха спрей против изневяра?

Животът

17-09-2014, 18:54

Снимка:

www.zdorovieinfo.ru

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Пръсваш се в носа и си верен до гроб

Учени от медицинския център към Университета в Бон са открили биологичен механизъм, който обяснява притеглянето между партньорите в любовната двойка, пише списание Осем. Ако в организма на мъжа бъде вкаран окситоцин и му се покажат снимки на партньорката, този хормон започва да стимулира центъра на удоволствието в главния мозък. Това засилва в очите на мъжа привлекателността на половинката му и укрепва моногамията.
На 40 хетеросексуални мъже с постоянна връзка, били показани снимки на любимите им жени и на други представителки на нежния пол. Отначало дозата окситоцин била давана на всеки участник във вид на спрей за нос. На по-късен етап от експеримента препаратът бил заменен от плацебо. Когато мъжете получавали окситоцин, а не плацебо, центърът на удоволствието се активирал докато те разглеждали снимките на жените си и те ги виждали по-привлекателни в сравнение с останалите красавици от фотографиите.
Експериментът обяснява и защо хората изпадат в депресия след раздяла с партньора си. Причината е понижената секреция на окситоцин, която кара човек да се чувства отхвърлен. В случаите на разрив в отношенията обаче не се препоръчва „лечение" с окситоцин, защото то ще е неефекитвно. Въвеждането на този хормон в организма само ще усили непоносимото страдание от загубата на любимия човек.