Два дни платен отпуск за профилактични прегледи, искат пациентски организации

Животът

18-09-2014, 08:42

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

По-малко от 30% ходили контролно при своя джипи

Два дни платен отпуск годишно да получи всеки българин над 40 години за ходене на профилактични прегледи и тази възможност да залегне в Кодекса на труда. За това настоява Националната пациентска организация, съобщи нейният председател д-р Станимир Ха­­сърджиев. Сега човек, за да отиде при своя джипи да му пусне пълна кръвна картина или да го изпрати на осигурените от здравната каса безплатни прегледи при специалист, трябва да си вземе отпуска. На това се дължи и малкият брой на здравноосигурените, които се възползват от тази възможност, обясни той от къде идва проблемът.

За въвеждане на един ден платен отпуск в годината за същата цел настояват и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ако се гарантира това улеснение на хората, онкозаболяванията, които сега са едни от водещите по смъртност в странатаще бъдат откривани в по-ранен стадий, когато са лечими. Според д-р Хасърджиев високата заболеваемост сега у нас се дължи на липсата на време на работещите да чакат пред лекарските кабинети.

Едва 30 на сто от здравноосигурените българи са се възползвали от възможността да си направят профилактичен преглед през миналата година, за 2014-а към момента броят им е незначителен, показват данни на Националната здравноосигурителна каса. По-стриктни към своето здраве са хората в пенсионна възраст, по-малко ходят на лекар тези между 40 и 55 години. За профилактичните прегледи не са необходими направления, а само посещение при личния лекар. Ако той прецени, че има някаква опасност, издава веднага документ на пациента за преглед при специалист или лабораторно изследване, уточниха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Новите депутати да въведат парични глоби в Закона за здравното осигуряване за всички, които пропускат профилактичните прегледи, настоява и членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Да се отнемат на практика и здравноосигурителните права от един до три месеца, както сега предвижда законът, но не се изпълнява на практика, настоява още той. Бюрокрация забавя стартът на няколко национални профилактични програми. Служебният здравен ми­­нистър да ги приеме, за да бъдат финансирани и да заработят още от 2015 г., за това настояват от На­­ционалната пациентска организация в писма до президентството, кабинета и МЗ./ в."Монитор"Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"