Нивото на река Марица се покачва с метър! Евентуално

Мисия Пловдив

18-09-2014, 09:09

Снимка:

aviofotovideo.com

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Дори и да се случи, водата ще е пак метър и половина под критичния минимум

За повишение нивото на река Марица край Пловдив предупреждават от Басейнова дирекция. Данните са за покачване с повече от метър според системата за ранно предупреждения за наводнения.

От началото на седмицата нивото на Марица е повишено с около 70 сантиметра. Прогнозите за ново покачване са заради големите количества паднали валежи в региона и влажната земна повърхност, която не може да поеме водата.

"След около 12 часа ще бъде върхът на високата вълна по реката, но тя ще бъде приблизително по средата между стойностите за жълт и оранжев цвят, което означава при Пловдив повишение с 1,20 на нивото спрямо вчера, когато започна и реалното повишение", каза инж. Никола Кърнолски - директор на Басейнова дирекция-Пловдив.
И след очакваното покачване нивото на Марица ще бъде на метър и половина под критичния минимум. В петък пикът на високата вода по реката ще бъде край Харманли, където очакваното повишение е с около 130 сантиметра. Въпреки предстоящото повишение нивото на Марица, ситуацията в региона се нормализира.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен