Бургазлии в златна възраст се включиха в кампанията "Активен живот"

Животът

18-09-2014, 11:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Информационна кампания под надслов „Активен живот” се проведе в периода 16-17 септември 2014 в  рамките на проект „Сребърен град”.
Проектът е насочен към подобряване на социално-икономическите условия в градовете, чрез създаване на по-добри условия за възрастните хора, за техния активен живот в обществото. Той цели стимулиране на по-голяма активност на хората от третата възраст и тяхното подпомагане в намиране на своето място в съвременното и все по-бързо променящо се общество. С навлизане на новите технологии, на все повече електроника в бита и в обществения живот, все по-трудно става за възрастните хора да са в крак с всичко, да се чувстват актуални и полезни.
Една от финалните дейности по проекта беше  кампанията „Активен живот”. Тя се осъществи в партньорство с Регионален исторически музей Бургас (РИМ Бургас) и в нея активно участие взеха членове на клубовете на пенсионерите от Бургас и региона, както и хората от Дом „Цвета и Анка Върбанови”. Кампанията включваше серия от полезни и интересни за възрастните хора дейности като сутрешна гимнастика на плажа с инструктор, беседа за здравословното хранене в третата възраст, турнир „Крачка по крачка” – където бяха предоставяни крачкомери, а изминалият най-дълго разстояние в двата дни на кампанията получи ваучер за масаж. Победител в този турнир е Господинка Кръстева от дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови”, която проходи над 15 км. Програмата включваше още безплатно посещение в бургаски музей по избор, прожекция на етно-филми и филми за българската природа в Етнографския и Природонаучния музей, турнири по шах и табла в пенсионерските клубове – „Чайка”, „Дълголетие”, „Четирилистна детелина” и др., разходка в Морската градина с беседа за старите и много редки дървета в нея, получаване на информация за възможностите за работа и учение за през целия живот в Областния информационен център – Бургас. В Културния център „Морско казино” гостува фотоизложбата „Сребърен град”, включваща снимки, участвали във фотоконкурса, проведен в рамките на проекта.