Ограмотяват личните асистенти със спецпомагала

Мисия Пловдив

18-09-2014, 10:52

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Съдържанието е свързано с ежедневните им дейности

Учебни помагала, създадени за български лични асистенти и домашни помощници в Германия и Австрия, ще бъдат представени днес в Пловдив в галерия "Филипополис" от 14 часа.

Информационните материали са част от двугодишeн проект, в който е включена и страната ни. На представянето ще присъстват зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и представители на посолството на Германия в София и Австрийското посолство в София.

Европейската комисия е отпуснала 320 000 евро за проекта, в който участват общо 10 държави – Германия, Австрия, България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Образователните материали не съдържат стандартните граматически и езикови упражнения, а наблягат на ситуации от ежедневието. Като пример за това са разговори и диалози за обичайно извършвани дейности – хигиена, готвене, административни задължения и други. Учебните помагала не са за хора, които не знаят изобщо немски, а за работещи, които имат някакви познания за езика.

В момента в Австрия има регистрирани 70 000 лични асистенти и домашни помощници. 90% от тях идват от Източноевропейски държави. България е на 4-то място сред тези страни като около 2000 българи вадят хляба си там като лични асистенти.