Община Бургас награждава най-екологичното училище с нова спортна площадка

Новините

18-09-2014, 12:51

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Представиха инициативите от проект “Празната кутия е пълна с природни ресурси“

Голямото събиране“, „Картонена Европейска столица“, „Ти можеш да промениш това място“ и „Моята зелена България“ са инициативите, включени във втората част от пилотния проект „За оползотворяване на картонени опаковки от течности. Празната опаковка е пълна с природни ресурси“ . Той се изпълнява от началото на месец  ноември, а Община Бургас е избрана за пилотна. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.

„Вече 10 години успешното партньорство между Община Бургас и „Екопак“ инвестира в промяна на съзнанието за по-екологичен и природосъобразен живот“ – каза Павлин Михов, директор на дирекция „Екология“ към Община Бургас.

В рамките на проекта започва масово състезание за събиране на картонени опаковки във всички бургаски училища. Официалният старт ще бъде даден утре, 19-ти септември. Финалът е определен  за 02-ри октомври, а  училището - първенец ще се сдобие с модерна система за Мултимедия, осигурена от фирма „Екопак“, и чисто нова спортна площадка в училищния двор от Община Бургас.

Основната идея е събраните опаковки да послужат за изграждане на двойник на Айфеловата кула.  Това ще се случи на 03 и 04 октомври. Макетът ще има внушителни размери и ще бъде позициониран в градинката пред х-л „България”. По същото време ще бъдат организирани работилници и състезания за деца.

Проявата  „Ти можеш да промениш това място” е истинско предизвикателство за бургазлии. В специално подготвена метална клетка, поставена на входа на Морската градина, също ще се събират празни опаковки.  Целта е тя да бъде заменена от нови цветни кошчета за разделно събиране.

„Всички бургазлии и гости на града могат да хвърлят употребени опаковки от сокове и мялко, ние ще закупим и монтираме нови кошчета на места, посочени от общината”, обясни Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак“. 

През месец октомври стартира и Националният конкурс за есе, стихотворение и рисунка, под надслов  „Моята зелена мечта за България“. Всички представени проекти ще бъдат оценени от компетентно жури в състав: Ваня Щерева- писател; Бойко Василев- публицист, Ставри Калинов - художник.