Сто години от написването на химна на „О, добруджански край”

Експонирана е изложба в РИМ - Добрич

Сто години от написването на химна на Добрич „О, добруджански край” и 74 години от Крайовския договор, с който Южна Добруджа се възвръща в пределите на родината, отбелязва Регионалния исторически музей в Добрич с изложба.

Изложбата ще бъде открита днес от 18,00 часа. Тя включва интересни оригинални документи - снимки, периодични и други печатни издания, също постери с копия на оригинални фотоси, обединени под заглавието „Граници и съдби”. Подредена е в една от залите на музея в Градския парк „Св. Георги” в Добрич.

През лятото на 1914 година Любомир Бобевски създава текста на „О, добруджански край”, а Александър Кръстев написва музиката към него. Документите, свързани с живота и делото на Любомир Бобевски, са притежание на РИМ – Добрич. Те са предоставени на фонда през 80-те години от неговия син Атанас Бобевски, сподели на пресконференция днес Цветолин Недков, завеждащ отдел „Нова история”. Той допълни, че на пръв поглед изложбата изглежда като че ли е разделена в две части – документи, конкретно свързани с добруджанския химн, и фотоси, разказващи за дните на възвръщане на Добруджа в пределите на страната ни. Обединяващото е именно химнът на Добрич.

С тази песен местното българско население е посрещало българските войски. През 1998 година тя става химн на Община град Добрич.

Експозицията съдържа и непознати и непоказвани досега документи. Част от експонатите са предоставени от Регионалния исторически музей във Варна.