Тигровите комари ни хапят още от 2011 година

Мисия Бургас

18-09-2014, 13:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна спешна обработка срещу тигровите комари в Бургас

Не са по-опасни от родните, но ще се вземат мерки за борба с тях

Тигровите комари не са по-опасни от месните видове такива. В това бяха категорични от РЗИ - Бургас, на свиканата днес областната епизоотична комисия в Областна управа.

Регионалният координатор-биолог Змаро Цокова поясни още, че опасност за населението нямало, защото на територията на страната нямало регистрирани случаи на заболявания от „денга“ или „чиккунгуня“. За да се зарази човек тук било необходимо в страната ни да пристигне вече заразен човек, а популацията на тигровия комар да е толкова голяма, че негови екземпляри да смучат кръв от болния и да разнасят заразата.
На срещата стана ясно, че тигровите комари не са новост за региона ни. Първите случаи на открити такива били още през 2011 година в Созопол.

Популацията им се увеличавала агресивно, като вече били открити такива в общините Бургас, Приморско, Благоевград и Монтана. Тук подобни комари са намерени в жилищни блокове, както и в сградата на Стария съд. За разлика от често срещаните видове комари, тигровите не се размножавали в блатата, а в близки до хората места - шахти, автомобилни гуми, съдове с вода и други. Те били агресивни, като хапели и през деня.

Също така третирането с препарати срещу тях трябвало да започне по-рано и да свърши по-късно, защото били по-издържливи на студ.