Откраднатите от музея " Ботев" вещи са от частна колекция

Крими

18-09-2014, 14:11

Снимка:

архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нагли крадци разбиха музея на Ботев в Калофер, ограбиха ценни реликви

Те са собственост на историкът Боян Ботев – единственият жив наследник на Ботевия род

Нямам никакво обяснение за себе си как е извършена кражбата. Това заяви пред ПловдивУтре директора на Национален музей Христо Ботев Калофер Ася Николова по повод наглият обир на вещи от експозицията преди ден.

Все още не е ясно дали и защо не се е задействал монтирания в къщата-музей СОТ или просто е бил неутрализиран от крадците.

Откраднатите вещи не са от фонда на музея, а са притежание на Боян Ботев – единствения жив наследник на Ботевата фамилия.
Боян Ботев е предоставил за временен показ лични вещи на своя прадядо - генерал Кирил Ботев, който е брат на Христо Ботев. Безценните предмети са гостували и друг път в музея, но този път са останали там малко по-дълго по решение на Боян Ботев и ръководството на музея.

 От тях са изчезнали сабята на генерала, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, които са принадлежали на брата на поета.

Обирът е едно грозно петно и за музея, и за града, коментира Ася Николова и заяви, че по случая се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Разследването се води от  РПУ – Карлово.

Най – вероятно кражбата от Националния музей „Христо Ботев” в Калофер е поръчана от накой колекционер и то от чужбина, така че, откраднаните вещи сигурно ще отпътуват занякъде. Това заяви пред Радио Пловдив Боян Ботйов.

По думите му, това е позорна история, тъй като се посяга на вещи с огромна историческа стойност. Кражбата е свидетелство за трагичното състояние на охраната в българските музеи – убеден е Боян Ботйов. Той твърди, че алармата в музея в Калофер се е задействала, на място дошъл един охранител, който обаче не се намесил, а стоял отвън докато крадците си тръгнали безпроблемно.

Откраднатите вещи на генерал Кирил Ботев също не са застраховани – обясни неговият правнук.

Посяга се на историческата и на родовата памет на велики български личности, но такава е тъжната картина в днешното културно общество в България – обобщи Боян Ботйов. Според него е малко вероятно нещо от откраднатото от музея в Калофер да бъде открито.