Безплатно и анонимно изследват за СПИН

Общо 300 души са проверили своя актуален ХИВ -статус в рамките на Националната лятна АНТИСПИН кампания, която се проведе в Бургас през месеците август и септември. На 19-ти септември ще се осъществи седмата поредна инициатива, с която ще бъде финализирана кампанията.

 Мобилни медицински кабинети, позиционирани до "Часовника" и в пространството до Културен център "Морско казино"  ще предлагат на гражданите услуги по доброволно и анонимно консултиране. Всеки, който желае, може да узнае своя актуален ХИВ - статус.

 Медицинските кабинети ще се обслужват от екипи на РЗИ и Сдружение "Доза обич" и Фондация "Областен ромски съюз".

 В Кампанията ще се включат и доброволци на Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Сдружение "Доза обич", сдружение "Равновесие" и Фондация "Областен ромски съюз". Те ще раздават здравно-информационни материали, флаери, брошури и ще промоцират употребата на предпазни средства; ще мотивират гражданите да се възползват от услугите по доброволно и анонимно консултиране и да изследват своя ХИВ статус; ще анкетират минувачите с цел - проучване  нагласите и отношението им към ХИВ - позитивните лица.

Национална лятна АНТИСПИН кампания се реализира с подкрепата на Община Бургас, Общински координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".