Скандал! Как БСП се грижи за обръчите си от фирми!

По времето на правителството на Орешарски, шефката на НСИ беше отстранена и на нейно място бе сложено ново ръководство

Има отворена процедура за обществена поръчка в Национален статистически институт за стойност на 583 333 лв. Наименованието е: Разработване на инструменти за осигуряване на възможност за онлайн дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация през сайта на Националния статистически институт от гражданите, бизнеса и администрацията, чрез обработка на информация от наблюдения на Националния статистически институт, генериране на таблици и проверка на конфиденциалността на данните. Срокът за подаване на оферти е 09.10.2014.

В методиката за оценка, която може да се свали от сайта на НСИ, в документа „IS_OPAK_2014-08_Dokumentacia.doc“ е останала следа от Track Changes в частта с методиката за оценка на стр. 18-19. Вижда се, че промените са правени от потребител с име TzPelov. От това, което намирам в интернет, Цветан Пелов е ръководител отдел „Приложно програмиране”, АКСИОР (или поне е бил такъв). АКСИОР са разработили реално системите на НСИ „Демографска статистика“, а вероятно и други още преди 2006-а година: http://4press.idg.bg/387_ibm_information_management_seminar
АКСИОР и същият този човек Цветан Пелов са участвали и в разработването на ЕИСПП (Единната информационна система за противодействие на престъпността) навремето, когато отговорността за разработката е била поделена между НСИ и Министерство на правосъдието (пак преди 2006-а година).

Това е скандално нарушение, в което фирма изпълнила проекти в НСИ, се готви да спечели този проект, като служител на тази фирма Аксиор е написал, или нанасял промени по методиката за оценка на възложителя.

По времето на правителството на Орешарски, шефката на НСИ беше отстранена и на нейно място бе сложено ново ръководство, което виждаме как работи. А Прокуратурата си затваря очите.