Вицепремиер Захариева: Строим лот 3 на АМ "Струма" или губим пари от ЕК

Според регионалният министър най-спешни за изграждане са пътищата в Северна България

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева заяви, че ако страната ни не построи лот 3 на автомагистрала „Струма” ще изгуби средствата за всички останали лотове.

„Условието на Европейската комисия е да построим цялата магистрала, а ако не го направим, ще загубим парите и за останалите лотове”, обясни Захариева на заседанието на Обществения съвет към регионалното министерство.

„Затова Лот 3 е включен в Оперативна програма „Транспорт” за новия програмен период „2014-2020”, каза още тя.

Според Захариева в програмата трябва да бъдат включени АМ „Хемус” и тунелът под Шипка.

„В момента се изгражда околовръстния път на Габрово, а в програмния период „2014-2020“ ще бъде заложено изграждането на самия тунел”, добави вицепремиерът.

По думите й пътната инфраструктура в Южна България е по-развита от тази в северната част на страната, което обрича на по-ниски доходи населението в Северна България.

Захариева потвърди, че „най-важните пътни участъци за изграждане остават в Северна България”.

Според нея, най-важният проект за северната част на страната ни е АМ „Хемус” и добави, че тя може да се „случи”, ако бъде включена в ОП „Транспорт” за следващия програмен период.

Министър Захариева отбеляза, че пътната отсечка от Видин до София в частта от Видин до магистрала „Хемус” ще бъде изградена със заем от Европейската инвестиционна банка.

Тя посочи, че се очаква заем от ЕИБ за финансирането на три пътни проекта, които няма да бъдат включени в ОП „Транспорт”.

Вицепремиерът допълни, че другите два проекта са за пътя София - Калотина (от граничния пункт до Северната скоростна тангента на София) и за Южната дъга на столицата в участъците от кв. „Бъкстон” до магистрала „Люлин” и от последното кръстовище на кв.”Младост” до АМ „Тракия”.