Мъж, заплашил с убийство колега на пътя, беше осъден условно

Крими

19-09-2014, 09:12

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Година и половина условна присъда наложи Районният съд в Бургас Румен Лазов, заплашил  с пистолет водач на товарен автомобил по време на движение. 

Според обвинението на 20.05.2013 г. на пътя в посока от  Созопол към Бургас, по време на движение, при изпреварване и изравняване на управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“, с товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от пострадалия, му се заканил с убийство като насочил срещу него огнестрелно оръжие – законно притежаван боен пистолет марка „Валтер“ Р22, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.  

На Лазов е наложена и  пробационна мярка за контрол и въздействие – включване в програми за обществено въздействие. Съдът отне в полза на държавата вещественото доказателство – пистолет, ведно с пълнителя. Разрешението за носенето му трябва да бъде предадено на полицията след влизане на присъдата в сила.  

Товарният автомобил се движел около 20 часа на посочената дата по пътя от Малко Търново в посока  Бургас. На изхода от кв. „Крайморие“ „Мерцедес“ -а не спрял на знак „Стоп" и навлязъл в главния път, по който се движел водачът на камиона. Подсъдимият го „засякъл", а пострадалият натиснал спирачките, за да не се блъсне в него.  Послeдвала гонка на пътя.

Когато двата автомобила се изравнили пострадалият видял, че пътник до шофьора крещи и с жестове му показва да отбие и да спре. След това пострадалият видял как подсъдимият извадил боен пистолет от чантата си и го насочил към него. При вида на пистолета мъжът ще уплашил, че ще бъде изпълнена заканата. В този момент двата автомобила навлезли в права отсечка преди КПП пред гр. Бургас. Поради пътно-транспортно произшествие, движението било спряно там и имало полицаи. Пострадалият спрял и потърсил помощ от униформените.  Представителят на Районна прокуратура – Бургас поиска на Лазов да бъде наложено наказание 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Подсъдимият пледира да бъде признат за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение.  При определяне на наложеното на Лазов наказание Районен съд – Бургас взе предвид, че той е използвал бойно оръжие, за да осъществи закана за убийство и в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Подсъдимият е отправил заканата по време на движение на двата автомобила и е създал предпоставки за възникване на транспортно произшествие. Решаващият съд обърна внимание на упоритостта, с която е реализирал деянието.  Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд- Бургас.