Мария Габриел и Емил Радев в подкрепа на иракското население

Българските евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП внасят резолюция в ЕП

Европейският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Ирак и Сирия, в която се отбелязва сериозната заплаха не само за населението на двете държави, но и за стабилността и мира в целия близкоизточен регион, породена от терористичната организация „Ислямска държава”. Евродепутати осъдиха безразборните убийства на мирно население и незачитането на човешките права, особено спрямо религиозни и етнически малцинства, както и екзекуциите на тримата западни граждани.

Сред вносителите на резолюцията са българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев. Като член на делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, Емил Радев призова за по-конкретни действия от страна на Европейския съюз. "ЕС трябва не само да продължи да предоставя хуманитарна помощ за иракското население, но и да наложи санкции спрямо тези, които търгуват петрол с Ислямска държава и им предоставят финансова подкрепа. По този начин ще бъде намалена финансовата и военна мощ на организацията, докато в същото време ще бъде осигурена по-добра перспектива за населението“, коментира още Емил радев от ГЕРБ.

В резолюцията си Европейският парламент призовава още международната общност и ЕС да осигурят военна и техническа подкрепа на новосформираното иракско правителство и на кюрдското неселение в борбата им срещу терористите, но и иракските власти да прекратят политиките на дискриминация, за да гарантират обединение на държавата.

Заместник-председателят на Групата на ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП Мария Габриел отбеляза важността на зачитането правата на жените в рамките на конфликта. "За съжаление непрекъснато чуваме за стотици иракски и сирийски жени, особено от етническите и религиозни малцинства, които са отвличани от Ислямска държава, продавани като робини или насилствено омъжвани. Поради тази причина призовавам в случай на възможност Върховният представител на ООН за правата на човека да изпрати мисия в Ирак, която да обърне специално внимание на нарушенията правата на жените“, подчерта още Мария Габриел от ГЕРБ.

Резолюцията обръща сериозно внимание и на заплахата от чуждестранни бойци сред редиците на Ислямска държава и призовава държавите-членки на ЕС да предприемат адекватни мерки спрямо заподозрените за тероризъм европейски граждани.