Стара Загора ще посрещне мощите на св. Игнатий Старозагорски

На 8 октомври отбелязваме 200 години от подвига на покровителя на града

В Стара Загора ще пристигнат част от светите мощи /честната глава/ на небесния покровител на града – Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, съобщиха от Старозагорския епархийски съвет.
През настоящата 2014 година на 08 октомври се навършват 200 години от мъченическия подвиг на светеца. По този повод епархията организира духовни тържества, свързани с годишнината, включващи богослужения и научни четения.
Тържественото отбелязване на годишнината ще се състои от 06 до 08 октомври 2014 година при следната програма:
06 октомври 2014 година
-13,00 – 15,45 часа – първата част на научна конференция в залата на Регионалния исторически музей – Стара Загора;
-16,00 часа - тържествено посрещане на св. мощи на Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, придружено с пешеходно литийно шествие, което ще премине по маршрут бул. „Св. Патриарх Евтимий” от мястото на посрещане /спирката пред III поликлиника/ на север до бул. „Цар Симеон Велики”, където ще завие на изток до ул. „Любен Каравелов”, където ще завие на юг до ул. „Ген. Гурко”, където ще завие на запад отново до бул. „Св. Патриарх Евтимий”, където отново ще завие на север, за да стигне до входа на храм „Въведение Богородично”.
-17,00 часа /след литийното шествие/ в храм „Въведение Богородично”, където светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена вечерня.
Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 06 срещу 07 октомври 2014 година, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.
07 октомври 2014 година
-7,30 часа – утреня и Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично”;
-8,30 – 13,30 часа – втората част на научната конференция в залата на Регионалния исторически музей – Стара Загора;
-17,00 часа - в храм „Въведение Богородично”, където светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена празнична вечерня.
Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 07 срещу 08 октомври 2014 година, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.
08 октомври 2014 година
-8,00 – 11, 00 часа – Празнична утреня и Празнична Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично”;
-11,30 – 12,30 часа – посрещане на светите мощи в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски” в гр. Стара Загора, където ще се отслужи молебен и водосвет.
От Старозагорската епархия приканват всеки, който желае да стане съучастник в тази велика духовна радост, да се присъедини към това тържество, да отдаде молитвената си почит към светия преподобномъченик Игнатий Старозагорски и покланяйки се пред светите му мощи, да изпросим неговото ходатайство пред Престола на Всеподателя Бога.