Кампания "Нека бъдем толерантни" ни учи да бъдем добри

Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности отпразнува първия си рожден ден

Комплексът за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ проведе днес Кръгла маса на тема "Интеграцията на деца със специални потребности". Събитието бе организирано по повод една година от разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности и Център за настаняване от семеен тип "Майка Тереза".

Екипът на КСУДС представи за обсъждане проект на информационна кампания "Нека Бъдем Толерантни", в рамките на която е планирано екипите на КСУДС да реализират различни дейности, свързани с това как децата възприемат различието помежду си, какво е необходимо да се направи, за да стане училището и детската градина място за деца със всякакви потребности.

От 2010 година до сега са реализирани много и разнообразни дейности. Разпространяване на информационни брошури, групови посещения на куклен театър, цирк и опера за деца със специални потребности и организиране на тематични ателиета за различни празници, са само част от инициативите на грижовния екип на КСУДС.

Във фоайето на центъра в момента е подреден благотворителен базар със сувенири, изработени от децата, които са настанени там. Всеки е добре дошъл да избере и закупи картичка, цветна гривна или рисунка.

Приоритетно в ЦНСТ "Майка Тереза" се работи с деца от 12 до 18 годишна възраст, чиито родители не могат да се грижат за тях. За периода 1 септември 2013 – 1 септември 2014 в Центъра са получили грижа 23 деца. Пет от тях са реинтегрирани в семейна среда, две деца са напуснали центъра поради навършване на пълнолетие, а две да настанени в Социално-педагогически интернат (СПИ). Пет от децата са реинтегрирани в семейна среда. Към този момент в центъра живеят 12 деца, като за три от тях се изпълняват планове за реинтеграция.