Румънски пчелари искат да купуват мед от българските си колеги

Това стана ясно на Заседание на българо-румънската земеделска група в град Гюргево

На поредната среща на земеделски производители от районите на Русе и Гюргево стана ясно, че пчеларите от Румъния искат да купуват мед от българските си колеги, поради  недостатъчния добив при тях. На заседанието стана ясно още, че техническото оборудване за селското стопанство, земеделците от двете страни се принуждават да купуват китайска техника, която е по-евтина.
Оживена дискусия е породила презентация, в рамките на която бил представен метод, използван за маркиране на кошерите чрез GPS и местоположението им на цифровата карта, използвайки слоевете на релефа и културите. Този метод дава възможност да се генерира карта на областта на действие на групи пчелини/кошери/. Русенските пчелари са били поканени да предоставят данни за пчелините си, които да станат част от изграждащата се база данни на региона Русе – Гюргево, където се практикува пчеларство.
 В края на дискусията е било отправено искане към представителите на държавните институции за по-голямо внимание и подкрепа на пчеларството и земеделието.
Ръководители на двете делегации от земеделски производители са били русенският областен управител Симеон Иванов и председателят на окръжния съвет в Гюргево Василе Мустъця.