Каталуня иска референдум за автономия след вота в Шотландия

Според президента Мас победата на кампанията против отделянето на Шотландия не е „спънка”, тъй като възможността за гласуване е „основната цел”.

Президентът на Каталуня Артур Мас заяви, че референдумът за независимост в Шотландия е „показал пътя” пред областта, която ще продължи опитите си да придобие автономност.

Мас подготвя подобно допитване в Каталуня през ноември, което се очаква да събере широка обществена подкрепа в областта.

Испанското правителство се противопоставя на Каталунския „консултативен” вот и ще отнесе диспута към Конституционния съд в страната.

Според Мас победата на кампанията против отделянето на Шотландия от Великобритания не е „спънка”, тъй като възможността за гласуване е „основната цел”.

„Съобщението, което Обединеното Кралство изпраща на целия свят е много силно – ако някъде по света има подобен конфликт, то има правилен начин, по който може да се опита да се решат разликите. Това е много положително съобщение и трябва да стигне до централната власт в Мадрид”, коментира Мас.

Той добави, че Шотландия „е показала пътя на другите – Каталунският процес продължава”. Очаква се по-късно в петък каталунският парламент да проведе заседание, на което да започне стъпки към законодателни промени, отварящи пътя към евентуалния референдум.

Артур Мас обеща да проведе допитването на 9 ноември, но Мадрид смята идеята за противоконституционна.

„Моят ангажимент е да организирам референдума и да оставя хората в Каталуня да гласуват”, посочи президентът на областта и продължи: „Ако в Мадрид си мислят, че могат да спрат волята на каталунците със законодателни рамки, значи грешат.”

Испанският конституционен съд се очаква да разгледа въпроса и може да блокира гласуването за независимост на региона.

От своя страна испанският премиер Мариано Рахой поздрави шотландците след официалните резултати от референдума.

„С решението си шотландците избегнаха тежките икономически, социални, институционални и политически последствия от разделянето от Обединеното Кралство и Европа”, смята Рахой.

Каталуня е една от най-богатите и развити региони, както и един най-свободолюбивите.