Белащица празнува 10 века от създаването си

Животът

20-09-2014, 09:51

Снимка:

btch.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Време е за веселба!

С тридневна програма от културни и развлекателни събития пловдивското село Белащица ще отбележи 1000 години от създаването си.

Празникът започва днес с "Ден на изобилието - изобилието на Белащица споделено с приятели". Това включва кулинарна изложба, в която жители на селото ще демонстрират кулинарни умения и ще покажат местни деликатеси, а всички останали ще имат възможност да ги опитат. Масите с кулинарните вкусотии ще бъдат "разпънати" пред читалищната сграда. Денят ще продължи с културно-музикална програма от самодейни колективи от различни населени места от региона.

В 18,30 часа с факелно шествие честването ще се пренесе пред хилядолетния чинар, след което ще бъдат положени цветя пред Войнишкия паметник. Чинарът, който според легендата е засаден от група от ослепените самуилови войници, които през 1014 година се заселват на това място и основават днешна Белащица.

Съботата ще се проведе под мотото "Ден на Белащица - минало и настояще - Белащица расте и хубавее". Празничната програма ще започне в 16,00 часа с молебен, който ще бъде отслужен в центъра на селото, след което ще продължи отново с музикална програма със специалното участие на оркестър "Орфей".

Третият ден е посветен на децата на Белащица. От 16 часа залата на читалището ще бъде предоставена на децата на селото, които са подготвили богат концерт.

Всички участници ще получат за спомен книгата на Пейчо Пейчев "Историята на село Белащица" Честването се организира от сдружение "1000 години Белащица".