Задържаха 78 нелегални бежанци в столичен хостел

Отведени са в миграционния център в Бусманци

Полицията задържа 78 нелегални бежанци, настанени в столичен хостел, в центъра на София. По-голямата част от чужденците са от Афганистан, малка част идват и от Ирак, предаде БНТ.

Случаят е рекорден за задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и “Гранична полиция”. Чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница.  Крайната дестинация е била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци.
Ако чужденците подадат молба за бежански или хуманитарен статут отвеждането им до границата автоматично се прекратява. До този момент никой от тях не е кандидатсвал за държавна закрила.

Хостелът, където са били задържи чужденците се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината – непрекъснатия шум късно вечер.
Според директора на СДВР Младен Маринов използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните бежанци. От СДВР и “Гранична полиция” продължават разследването по случая. Внезапните проверки ще продължат.