"Маврудово хоро" ще друснат асеновградчани в Деня на независимостта

Животът

21-09-2014, 15:04

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Празникът започва пред паметника на създателя на малагата Аристи Чорбаджака

Асеновградчани и гостите на града ще посрещнат Деня на българската независимост, 22 септември, с фолклорния събор "Маврудово хоро", съобщиха от община Асеновград.
Съборът, който е в рамките на Есенните празници на изкуствата, ще започне в 10,30 часа пред паметника на най-големия винар, живял някога тук - Аристи Чорбаджака. Той е прочут като създател на виното малага. Фолклорното шествие ще се придвижи към централния градски площад "Акад. Николай Хайтов", където в 11 ч. ще започнат празничните хора и надигравания.
Тази година 14 танцови състава ще вземат участие в събора, като сред тях има представители от Пловдив, Хасково, Първомай, Силистра, Асеновград и други. За всички участници община
Асеновград е осигурила храна и напитки.
Есенните празници на изкуствата продължават на 23 септември от 17,30 ч. в Градската библиотека, където ще бъдат представени книгите "Крилете на Дивия лес" от Елена Хайтова и "Заедно с перото на Хайтов" от Никола Гигов. На 24 септември от 19 часа в читалище "Родолюбие - 1873 г." ще се състои концертът "Любими руски песни" на Руслан Мъйнов и
Пловдивска опера, а на 26 септември е Нощта на галериите и музеите. 28 септември е обявен за Ден на отворените врати в Градската библиотека, съобщиха още от община Асеновград.