Папа Франциск остро осъди терора на "Ислямска държава"

11-часовата визита на папата в Албания е обект на изключителни мерки за сигурност

Папа Франциск остро осъди терора на радикалните ислямисти по време на посещението си в Албания, съобщи бТВ. „Никой не бива да си мисли, че може да се крие зад Господ, докато планира актове на насилие и осъществява атаки. Никой не може да използва религията като оправдание за онези свои действия, които са в противоречие с човешкото достойнство и с основните човешки права", каза папата в столицата Тирана, очевидно имайки предвид насилието на групировката „Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците по време на преминаването на главата на Римокатолическата църква през центъра на града.

Според папата албанската политическа система и хармоничното съжителство между религиите, изповядвани в Албания, може да послужи за пример.

11-часовата визита на папата в Албания е обект на изключителни мерки за сигурност. Има непотвърдени информации за потенциална опасност от атентат на джихадисти, отбелязва Ройтерс.

По време на престоя си на албанска земя папа Франциск отслужи меса. Предстои му също среща с водачите на другите вероизповедания в страната и посещение в социален център.