Търсят 10 млн. потребители, свалили "Непобедимите 3", да си платят

Искат по 300 долара глоба от всеки, теглил незаконно

10 милиона души, изтеглили незаконно от интернет американския филм “Непобедимите 3”, се издирват, за да платят 300 долара на компанията продуцент “Милениум филмс”. В противен случай юристите ѝ ще заведат дела за кражба на интелектуална собственост, съобщи 24 часа.

От миналата седмица вече са разпратени близо 550 000 писма до IP адресите, от които е теглен филмът, съобщава сам собственикът на продуцентската компания Ави Лернер пред американското списание “Варайъти”. Той допълва, че имат IP адресите на още милиони и “ще продължим, докато не стигнем до всеки”.

“Милениум филмс” е първата продуцентска компания в света, предприела необичайната стъпка да погне лично всеки потребител на пиратските филмови сайтове, а не самите тях. В поканите за споразумение има и срок - до 5 октомври.

250 млн. долара са загубите от “изтичането” на филма през юли в интернет, пресметнали от “Милениум филмс”. За Лернер целта не е просто да си приберат загубите, “искаме да покажем на света, че пиратстването на филми може да бъде наказано”, казва той.

“Непобедимите 3”, както и предишните два филма от поредицата бяха снимани у нас. Затова в София кацнаха едни от най-големите звезди на Холивуд. Интересът към филма обаче бе доста слаб през първата му седмица на голям екран, след като перфектно копие на “Непобедимите 3” беше разпространено в интернет 3 седмици преди премиерата. “Лайънсгейт”, която го разпространява, извоюва забранителна заповед срещу 6 пиратски уебсайта. “Милениум филмс” обаче е решила да преследва лично и всеки свалил филма. Процедурата е доста тромава, тъй като трябва да се намери самоличността на притежателите на IP адреси, заподозрени в пиратството.