Помощно училище "Отец Паисий" в Бургас е в критично състояние

Помощно училище „Отец Паисий“ е в критично състояние и се нуждае от незабавен ремонт. Това става ясно от решение на Община Бургас, публикувано в Агенцията по обществени поръчки. От кметството са изпратили покана за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП до „Еврострой проект“ ООД – Несебър. Предметът на поръчката е „Аварийно възстановяване на част от покривното пространство и вътрешни ремонти за наводнено общинско помощно училище „Отец Паисий“, написа topnovini.bg
В мотивите за избор на процедура от Общината заявяват, че след пороя от 5 и 6 септември тази година в Бургаско е назначена комисия с цел ограничаване на последиците от наводнението в резултат на вредното въздействие на водите. Издаден е констативен протокол на комисията, с който е установено критично състояние на подпокривното пространство – таван и втори етаж, на ПУ „Отец Паисий“. От дъжда е проникнала вода през покрива и бетонната плоча. Разместени са керемиди по покривната повърхност, като от проникналата вода са намокрени и прогизнали дървената ламперия и гредите на покривната конструкция. От стичащата се вода се е отчупила мазилка от стрехи и тавани, което от своя страна е довело до поражения в част от класните стаи и обслужващите помещения, които към настоящия момент са непригодни за употреба от учениците.
Настоящото състояние на сградата налага неотложни ремонтни дейности за отстраняване на предизвиканите от дъждовете нарушения на покрива и предвид това, че предстоят есенния и зимния сезон и при последващо влошаване на времето сградата ще претърпи значителни по размер поражения, което може да доведе до преустановяване на цялостния учебен процес.
Помощното училище е единствено на територията на Област Бургас с профил - обучение на деца със специални потребности, притежаващо необходимите специалисти - дефектолози, олигофренопедагози и учители със специална педагогика, за осигуряване на качествено обучение и подходящи грижи за тях. За предходната 2013/2014 г. в него са се обучавали 72 деца с различни заболявания - с умерена умствена изостаналост, с детска церебрална парализа, със заболявания в аутистичния спектър, с епилепсия, със синдром на Даун, както и малчугани с множествени увреждания.
Провеждането на открита процедура, ограничена процедура или договаряне с обявление би затруднило и усложнило възстановяването на покрива и авариралите обекти. Поради горното са налице условията на чл.90, ал.1, т.4 от ЗОП, а именно възникнала е необходимост от предприемането на незабавни и неотложни действия. Същите са породени от настъпване на събития от извънреден характер, което Община Бургас при полагане на дължимата грижа не е могла и не е била длъжна да предвиди и да предотврати. За предотвратяване на последиците не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП, което налага откриване на настоящата процедура.