Честит ден на Независимостта! Трябва да сме горди!

С празнични салюти и цветя Пловдив отбеляза днешния ден

Съединението и Независимостта са двете най-ярки дати в новата българска история, които ние сами изстрадахме и защитихме пред света и които ни карат да се гордеем и до днес. Това каза в речта си актьорът Петър Тосков, който бе водещ на празничната церемония по случай отбелязването на 106-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

С поднасяне на венци и цветя пред паметната колона на Независимостта на България на площад "22 септември" в Пловдив бе почетен днешният празник. Представители на комитет "Родолюбие" отдадоха чест с празнични салюти, а Пловдивският духов оркестър изпълни химна на страната. 

Преди 106 години тогавашните български политици показват една завидна политическа зрялост. Те подготвят акта на Независимостта и умело успяват да намерят съюзник в лицето на Австро-унгарската империя. Обявяването на Независимостта окончателно зачерква неправдите от Берлинския договор, като премахва ограничения суверенитет на княжеството и го превръща в Царство България, каза в тържественото си слово зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

На церемонията присъстваха още областният управител на Пловдив Розалин Петков, зам.-кметът Димитър Кацарски, районни кметове, политически лидери, общественици и граждани.