Новите 10 евро влизат в обръщение

Върху банкнотата има надпис и на кирилица

Новата банкнота от 10 евро влиза в сила в обръщение  от утре, 23 септември 2014 година. Купюрата вече има надпис и на кирилица. Старите банкноти от същия номинал продължават да са в обръщение. Кога ще бъдат извадени от употреба ще бъде съобщено своевремено. С тази банкнота Европейската централна банка продължава подмяната на паричните знаци на общата европейска валута. Преди време започна подмяната на банкнотата с най-малък номинал – тази от 5 евро, предаде БНТ.

Европейската централна банка е получила уверението на националните банки от еврозоната, че последните са направили всичко необходимо за да бъде улеснено въвеждането на банкнотата и за пригаждането на машините за разпознаване на истинските от фалшиви банкноти към новата купюра. Взети са допълнителнителни мерки в помощ на производителите и на притежатели на машини за проверка. Една от инициативите беше да се предоставят банкноти девет месеца предварително за да бъде тествана апаратурата.
Отделно в Брюксел е проведен семинар в представители на централните банки на отделните държави.

Новата банкнота има още по-добра защита срещу фалшифициране и са по-лесни за проверки дали една банкнота е истинска или фалшива. Наред с това те притежават и стандартните вече защити – воден знак, холограмни изображения и лента.