Фенклубът на Лаута: Полицията няма право да бие хора с белезници

Спорт

22-09-2014, 19:59

Снимка:

Андро Дюлгерян (архив)

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Работата на униформените е да задържат виновните лица и да ги предадат на съда, смята говорителят Петър Георгиев

Говорителят на фенклуба на Локомотив (Пловдив) Петър Георгиев заяви, че главният проблем на българския футбол са базите на отборите, а не феновете. Той се обяви и против полицейския произвол след инцидента в Пловдив през уикенда.

Преди мача между Локомотив и Берое се стигна до сблъсъци, в които пострада един полицай, а в последствие бяха арестувани 10 непълнолетни лица. МВР обяви, че феновете на Локомотив са ги нападнали, но привържениците прехвърлят вината. Феновете на "черно-белите" твърдят, че запалянко на тима е задържан след мача, а след това и пребит от униформените в районното управление.

"Работата на полицията се свежда до това да упражнява сила само и единствено, когато е необходимо, да задържи виновните лица и да ги предаде на съда. Полицията няма право да бие хора с белезници, които на практика не са виновни, тъй като не им е било повдигнато обвинение и не са се явили пред съда", смята Георгиев.

Председателят на Сдружението на фенклубовете в България Елена Ваташка пък заяви, че за да няма ексцесии по трибуните, по-възрастните фенове трябва да внушават добро поведение на малолетните привърженици.

"Това е нещо, което самата общност трябва да направи. Държавата и полицията действат с репресивни мерки, което е непродуктивно. А иначе ръководителите на фенклубовете са натискани от полицията да докладват за лица, склонни към насилие. Това си е доносничество", каза Ваташка пред Канал 3.

На финала Петър Георгиев коментира протеста на феновете на Локомотив към бившия президент на клуба Константин Динев в края на миналия шампионат. Тогава по време на дербито с Ботев агитката на "черно-белите" обсипа с бомби терена и мачът бе прекратен, а в последствие Локомотив загуби служебно. Георгиев заяви:

"Понякога трябват по-радикални мерки, за да постигнеш целта си."