Съдят шеф на комунистически затвор в Румъния

Александру Вишинеску не се признава за виновен за изтезанията и пледира „невинен”

Бивш началник на трудов лагер от времето на комунизма в Румъния застава пред съда в Букурещ за престъпление срещу човечеството, съобщи Агенция „Франс прес”. Процесът, наричан от някои „Румънски Нюрнберг” е първи по рода си в северната ни съседка, а подсъдим е 88-годишният Александру Вишинеску. Той е бил шеф на лагера „Рънику серат” от 1956 до 1963 година.Смята се, че поне 14 души са починали там от мъчения, пише БЛИЦ. Прокуратурата твърди, че целта е била тяхното физическо унищожение. Вишнеску обаче не се признава за виновен и твърди, че няма пръст в престъпленията в лагера.
Единственият жив днес лагерник е 84-годишен бивш инженер. Той е изкарал в ада на мъченията цели седем години. Според неговите показания, на затворниците било дори забранено да говорят, затова те общували с помощта на морзовата азбука.
Ако съдът намери Вишнеску за виновен, грози го доживотна присъда. В Румъния няма давност за престъпленията на комунистическия режим, който приключи през 1989 година с екзекутирането на тогавашния партиен лидер Николае Чаушеску и съпругата му.